schetsontwerp in opdracht van de rijks gebouwen dienst voor de nieuwbouw van de FIOD in haarlem.

1981-1982

 

ontwerp en uitvoering beeldengroep voor buurthuis / school

'de waaier' crooswijk, rotterdam 1985

 

model in karton 1:10 uitgevoerd door mijzelf in plaatijzer 4 en 3mm

opdracht gemeente zoetermeer 1986

 

ontwerpmaquette voor het marseillepad in zoetermeer 1986.

De opdracht was met beeldende middelen een ontmoetingsplek te creëren.

Het werk wilde ik uit laten voeren in granito en staal.

de opdracht is mijn neus voorbij gegaan, volgens de commissie was mijn ontwerp niet genoeg 'beeld'.

de opdracht is gegaan naar het duo F O'B..................

 

 

 

 

 

 

 

monument voor een verzonken stad 1981. amsterdam / westerpark

uit de serie dwazen denken te beschermen.

dit in 1981 in opdracht van de gemeente amsterdam gemaakte beeld is 3.30m hoog, 2.00m breed en 2.70m lang. de 35 betonblokken zijn door mijzelf in 2 hechthouten mallen gegoten. het cortènstalen deel had ik uitbesteed.

in het jaar 2000 verscheen er opeens een skatebaan, een ramp binnen 10m van mijn werk, waardoor het doorzicht totaal verdween.

uit de 'staatskrant', 6e jaargang no.2. 22 februari 1991

 

na een gang naar de rechter, die de zaak doorverwees naar een mediator kwamen we tot een schikking. het stadsdeel betaalde alle door mij gemaakte kosten en moest toezeggen,'om aan het einde van de normale levensduur van de skatebaan en bij de keuze voor vervanging, zich in te spannen de nieuwe skatebaan zo te plaatsen op het frederik hendrikplantsoen, dat het kunstwerk beter tot z'n recht komt.' ter bekrachtiging van deze toezegging onthulde de toenmalige wethouder van kunst en cultuur, d.jansen, nota bene een oud student van mij, een plaquette met onderstaande tekst.

 

 

 

uit amsterdams stadsblad, 22 mei 2002.

 

 

Voor een paar openlucht tentoonstellingen maakte ik in 1982 het beeld 'Dwazen denken te beschermen' Het beton voor de paal kleurde ik door en door met een restant pigment van de vorige opdracht. De gemeente Amsterdam vroeg mij het beeld te vergroten voor een lokatie in Amsterdam-oost. Deze keer besteedde ik het werk uit, de aannemer die de paal zou maken 'vergat' het blauwe pigment toe te voegen dus smeerde ik het er later op in de veronderstelling dat het er binnen de kortste keren af zou regenen en zo vaal zou worden als ik het wilde hebben. Zo geschiedde. Toen wij er recentelijk langs reden was de paal 'opgeknapt' en weer net zo blauw als ik 'm niet wilde. De kubus was niet meer, de onderste ribben zijn onder de grond verdwenen.

 

 

 

 

Pareo, non servio

 

 
ik gehoorzaam, maar ben geen knecht.

in de zomer van 1988 organiseerde een werkgroep van de nederlandse kring van beeldhouwers een thematentoonstelling onder de noemer 'prometheus' in het park beeckestijn te velsen in samenwerking met de hoogovens die materiaal beschikbaar zouden stellen. uitgaande van de standaardmaat 2000x1000 maakte ik een ontwerp 1:10. drie platen liet ik heel en vormde ze tot een koker, van drie anderen knipte ik de hoeken af en maakte er een punt van. de hoeken lastte ik aan de koker waardoor er een waaier-effect ontstond. de werkgroep wees mijn ontwerp af als niet passend in het geheel.

in 1993 vroeg diezelfde nkvb mijn medewerking voor een jubileumtentoonstelling 'markante beelden' rond kasteel groeneveld te baarn. de 'kring' bestond 75 jaar. ik besloot toen het beeld op eigen kosten alsnog te maken. in de dikke van dale prikte ik op goed geluk de titel 'pareo non servio', een tekst die wonderlijk genoeg aardig met mijn levenshouding overeen komt. ook het beeld laat het letterlijk zien, het materiaal laat zich vormen, maar niet overal.

in 1996 kocht een goede vriend het beeld dat ondertussen als 'vulpen' door het leven ging. het heeft niet de ruimte die ik het toebedacht had, maar komt er beslist tot z'n recht.

 

© foto robert p. sledziewski  

 

Ontwerp voor een monument voor de gevallen vrede.

 

dit is het ontwerp in gips van wat één van m'n beste beelden had moeten worden. De V van Victorie, omgevallen op een sokkel zonder hart. Een ode aan Zadkine zonder het te beseffen, ik bedenk het nu. de maat was dusdanig gekozen dat een volwassene net niet rechtop door het gat kon lopen, maar moest buigen voor de V van vrede.

het beeld is er nooit gekomen, de vrede ook niet.

'Dwazen denken te beschermen' is vaker van toepassing dan ons lief is.

ja ik ben een moralist, pacifist en een pessimist en toch gelukkig.

'z.t.'

1996

 

in 1982 kreeg ik van de gemeente tilburg de opdracht om voor het informatiecentrum een beeld te maken met een 'verwijzende' functie. oorspronkelijk te voorzien van tekst welke in het laatste stadium achterwege mocht blijven. het werk moest 'hufterproof' zijn. een paar jaar later beschadigde een achteruit rijdende vrachtwagen het beeld aanzienlijk. wegens reeds geplande herinrichting van het pleintje is van restauratie afgezien. van de afkoopsom kon ik 'pareo, non servio' maken.

 

het 'infoteken' lijkt buiten mijn beeldtaal te vallen en doet dat deels ook, maar is onstaan door het vouwen in papier zoals je dat doet voor een vliegtuigje. als je de vouwen glad strijkt ben je terug bij de basis, een strook papier.

ik had het graag uit één dikke plaat willen vouwen maar dat was financieël niet haalbaar, het werd een sandwichconstructie opgebouwd uit 3mm RVS. hoogte 3 meter.